Pomidory uchronią przed udarem?

9 października 2012, 10:20

Wiele wskazuje na to, że mężczyźni, którzy lubią pomidory - czy generalnie pokarmy z przeciwutleniaczem likopenem - ograniczają za pomocą swojej diety ryzyko wystąpienia udaru.



Ograniczenie prędkości ratuje wieloryby

4 czerwca 2014, 08:14

Z badań przeprowadzonych przez amerykański rząd i niezależne organizacja wynika, że narzucenie limitów prędkości statków w niektórych częściach Północnego Atlantyku ratuje życie wielorybom. Od czasu wprowadzenia limitów mniej tych zwierząt ginie wskutek kolizji ze statkami.


Kawa zmniejsza ryzyko wznowy raka jelita grubego

20 sierpnia 2015, 11:03

Regularne picie kawy zapobiega nawrotom raka jelita grubego i zwiększa szanse na wyzdrowienie.


Zaskakujące wyniki badań i więcej pytań niż odpowiedzi

30 maja 2016, 12:23

Zakrojone na bezprecedensowo szeroką skalę badania nad wpływem promieniowania z telefonów komórkowych i urządzeń bezprzewodowych na gryzonie sugerują, że istnieje związek pomiędzy chroniczną ekspozycją na fale radiowe a rzadkimi nowotworami mózgu i serca.


Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie

29 maja 2017, 11:48

Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.


Już 120 000 lat temu ludzie doprowadzali do zagłady gatunków

20 kwietnia 2018, 11:42

Homo sapiens, neandertalczyk i inne gatunki człowieka mogły doprowadzać do zagłady całych gatunków dużych ssaków co najmniej 90 000 lat wcześniej, niż dotychczas sądzono. Mamuty, leniwce wielkości słonia czy tygrysy szablozębne to tylko przykłady wielkich ssaków, które istniały na Ziemi pomiędzy 2,6 miliona a 12 000 lat temu


Uważajmy na próchnicę i zapalenia przyzębia w dzieciństwie, bo mogą one zwiększać ryzyko miażdżycy w dorosłości

27 kwietnia 2019, 05:15

Fińskie badanie sugeruje, że częste w dzieciństwie infekcje w jamie ustnej, choroby przyzębia i próchnica, zwiększają ryzyko miażdżycy w dorosłości.


Stajemy się... coraz chłodniejsi. Średnia temperatura ludzkiego ciała jest coraz niższa

4 listopada 2020, 11:38

W XIX wieku niemiecki lekarz Carl Wunderlich określił, że przeciętna temperatura ciała zdrowego dorosłego człowieka wynosi 37 stopni Celsjusza. Od tamtej pory powszechnie posługujemy się tą wartością. Naukowcy donoszą jednak, że stajemy się... coraz chłodniejsi. Średnia temperatura ciała zdrowego człowieka od dziesiątków lat się obniża.


Witamina K – jaką odgrywa rolę w organizmie człowieka?

15 września 2022, 06:43

Witaminy są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Termin „witamina K” nie dotyczy tylko jednego związku organicznego rozpuszczalnego w tłuszczach, ale przynajmniej trzech głównych. Wyróżniamy witaminy K1, K2 oraz K3, pochodne 2-metylo-1,4-naftochinonu, które w pozycji C3 mają przyłączone reszty izoprenoidowe.


Nieposkromiony apetyt na sól

1 lutego 2007, 17:20

Jeśli uwielbiasz słone potrawy, być może jesteś wcześniakiem urodzonym z niedoborem sodu. Według najnowszych badań, zwiększa to ryzyko wystąpienia problemów z nadmierną wagą.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy